Logga inBli medlem
Sexet kan bli minst lika bra efter 50-årsdagen
Den delen av kvinnans kropp som enbart är till för njutning förändras mycket lite eller inte alls. Varför är det så ? Är det för att vi ska kunna njuta hela livet på ungefär samma sätt fram till och efter 80-årsdagen?

Jag är övertygad om att åldrande i sig inte gör att sexet blir sämre, det kanske till och med är så att sexet är bättre då man passerat 80-årsdagen.

Sjukdom, mediciner, fysiska, psykiska och det sociala allmäntillstånd har tveklöst inverkan på sexet.

Andra faktorer som miljö påverkar, för 10 år sen jobbade jag i ett område där man byggde om. Hela kvarter skulle rustas upp. Det borrades långt in på kvällarna. En lördagsmorgon då jag kom till arbetsplatsen var de där och borra. I sådana miljöer blir ingen kåt.

Livmoder kan avlägsnas, kvinnan kan få framfall, massor kan hända med kvinnans underliv. När det gäller mannens vet vi att det händer massa, det inte ”bara kan” utan det sker hur mycket som helst.

Om en kvinna regelbundet tog ett kort på ditt underliv kan jag satsa en rejäl slant på att bilden inte kommer se så annorlunda ut genom livet pågrund av åldrande. Däremot viktförändringar kan ju påverka.

Jag tror vi måste förändra synen på livet och sex efter att vi klivit in i medelåldern. Vården har absolut ett arbete att göra, men det har vi som individer med.
Hur ofta pratar vi om det positiva med sex efter 50? Hur ofta ser vi tv-serier där folk lever lyckliga med en fast partner och båda har passerat 50?

Synen på klimakteriet och erektionsstörningar måste förändras. Klimakteriet är inte döden för sexlivet och erektionsstörningar går att avhjälpa oftast utan medicin. Om erektion verkligen är helt död, då är det en annan sak. Om man äter medicin eller har en sjukdom i botten är erektionsproblemen inte lika enkla att bota. Men störningar som inte beror på medicin eller sjukdom går sannolikt att åtgärda och inte nödvändigtvis med medicin.

Männens kropp förändras. Den är inte död. Men män måste bli bättre på att uppdatera sig kring hur de får igång kroppen och hur de håller lusten vid liv. Och jag måste tyvärr säga att det finns en risk för att kan kanske måste äta mer grönsaker och dricka mindre alkohol. Ta den där promenaden.

Men vad tänder vi på? Går vi i gång på andra saker under olika perioder i livet ? Vad ger oss njutning? Var är vi som känsligast ? Var har stimuli mest effekt? Gillar vi samma saker i dag som vi gjorde förr? Blir vi kräsnare med åren ? Kanske vi tycker att andra saker är sexiga hos en partner då vi är 50 i jämförelse med då vi var 20. När jag var 20 tyckte jag brunetter var toppen. Det räckte. I dag kan kvinnan ha vilken hårfärg som helst men jag pr oerhört svag för någon som läser böcker. Ett bra boktips slår en urringning alla dagar i veckan.

Det har påståtts att sex får oss att må bra. Beröring får oss att må bra, men den sexuella njutning ger också må-bra-hormoner. Det finns en del som menar att sex, promenader och ett skratt som gör att man skrattar med magen ger enorma hälsofrämjande resultat. Så om sex är så hälsofrämjande kanske vi som samhälle och individer borde främja att individen har ett bra sexliv ur ett folkhälsoperspektiv.

Lika bra att jag är övertydlig jag är emot sexhandel, menar inte att man som rehab ska få oralsex. Däremot tycker jag att man kunde trycka upp folders som visar att sex får oss att må bra, eller folders som informerar om att sluta röka, minska alkoholen och gå daglig promenad ökar sexlusten. Eller en intervjuserie där äldre kan berätta hur trevligt sexet kan vara från medelåldern och resten av livet.

Det är rätt spännande att det påstås att kvinnans klitoris enbart finns där för njutning. Efter Helen O Connells studie vet vi en hel del mer om klitoris, skänklarnas omfattning exempelvis. Med det i bakhuvudet är det fascinerade att det området, de yttre delarna som kallas vulva inte förändras nämnvärt under livets gång.

Bra sex är viktigt, det är hälsofrämjande med ett aktivt sexliv även efter 80-år. Jag vågar påstå att jag vet att kvinnor som passerat en ansenlig ålder har en stark lust. Jag tror att många som jobbat inom vården genom patientsamtal kan medge att det skulle nog kunna vara så att lusten mycket väl finns kvar efter 80-årsdagen.

Vi tar inledningsstycket igen och tar med oss frågan.

”Den delen av kvinnans kropp som enbart är till för njutning förändras mycket lite eller inte alls. Varför är det så ? Är det för att vi ska kunna njuta hela livet på ungefär samma sätt fram till och efter 80-årsdagen? ”
Sex är härligt och viktigt hela livet även på ålderns höst

Tillagd 28 dec 2022   Debattartiklar om sexualitet och identitet   #Samhälle

Du kan inte se eller skriva kommentarer eftersom du inte är inloggad.
DS är ett socialt community för minoriteter i sexualitet och kön — Fetischister, sadomasochister och andra queera och normbrytande grupper. Läs mer
Bli medlem – enkelt och gratis  Om DS  Regler  Feedback / Kontakt  Annonsera   Grafik: Standard / Diskret   Copyright © 2003-2025